Yet again there doesn’t seem to be aby pictures of the room before work began. To often on the first day of a new job things start get ripped out and no thought is put into taking pictures for reference before the work began. Then part way through the first day you suddenly realise this and take a few pictures of a half ripped out room.

In this case the 360 degree shot WAS taken before work began but that seems to be all. In this 360 degree shot (at the bottom of the page) you can just see the horrendously large boxing there was behinds the toilet, taking up loads of the room in this small downstairs toilet. The customer’s main desire was to get rid of the box, as apparently the neighbour had managed this when theirs was refitted.

The reason for the boxing was due to the position of the soil pipe leaving through the floor, standard stuff. But this can be delt with nowadays, with a bit more effort, than when the house was originaly built. When fitting a unit to a wall the soil pipe can be contained inside the unit. With the use of a concealed cistern as well even more space can be saved. Also to consider were a couple of vertical pipe boxings running up the corners of the room, carrying hot and cold water and flow and return central heating for the radiator. Although both these boxes only had 2 x 15mm pipes inside each, one was thin but deep, the other was wide but shallow.

The customer had been to B and Q and had one of their teenagers draw up a design. After a quick look over the design it was soon dismissed and a new plan thought out. The design didn’t take the vertical pipes into consideration, maybe the staff member wasn’t aware of these or was expecting the worktop to be cut around them? The toilet was changed for a concealed cistern type which would seem an obvious choice if using a unit to conceal the soil pipe hole in the floor. And lastly the doors on the basin unit looked like they would actually hit the toilet! Maybe their computer software pushed the toilet over far enough over for this not to happen but I thought this plan could definitely be improved on.

A small stud wall was made which would match up the dimensions of the vertical pipe boxings and effectively frame the mirror unit, hiding the fact that they were actually pipe boxings at all. The combined basin and worktop could then fit neatly back to this without the need to cut around any vertical pipework. The toilet and basin unit being combined into one would massively save on space, leaving a nice clear wall area to fit the radiator, rather than pushing it right up to the door frame. Radiator pipes chased into wall to save on surface fixing them.

Check out the ‘before’ and ‘after’ 360 degree images of the project below.

Click and drag around the pictures to view floor, ceiling and stop rotation.

Before…

( If “Image Not Found” shows above please try reloading the page. )

…and after.

( If “Image Not Found” shows above please try reloading the page. )